Smørkøler

Køler-med-smør-01

Smørkøleren baserer sig på en ældgammel pottemagertradition.

Den oprindelige smøkøler havde en underskål af porøst lertøj, som tillod vandet at fordampe og derved køle smørret. Desværre sugede det porøse ler alskens skidt til sig og begyndte hurtigt at harskne. 

I min udgave har jeg derfor glaseret den højtbrændte lerskål både indvendigt og udvendigt, så den er nem at holde ren og ikke afgiver fugt til bordet.

Fordelen ved at have smørret nedsænket i vand er primært at lagene ler/vand/ler isolerer mod varmen udefra. Hvis man opbevarer smørkøleren ved 19-20 grader, er det nok at skifte vand en gang i døgnet for at holde smørret friskt og smørbart. Derudover er det nedsænkede smør holdt helt frit for lugtpåvirkning. 

Tip: et par isterninger sørger for ekstra køling når sommeren er varm..

Oversiden af låget er forsynet med en forhøjning, som tillader at smørkøleren under brug stilles som vist på billedet lige nedenfor – og stadig ligger fast.

Lille: 300.-, Stor: 450.- Tilbage